Sertifioitua turvaa ja laatua

Sertifioidut vaatteet ovat monissa työtehtävissä välttämättömiä, sillä niiden suoja- ja näkyvyysominaisuudet turvaavat käyttäjien terveyttä ja henkeä. Siksi sertifioidut vaatteet läpikäyvät monipolvisen prosessin, jossa materiaalien tulee läpäistä tiukat laatuvaatimukset. 

Lisätietoa vaatteidemme standardeista saa myynnistämme.

Tuotteemme täyttävät seuraavat turva- ja laatustandardit, joista vaatteille on myönnetty sertifikaatit:

  • EN 2o471:2013  Näkyvä varoitusvaatetus ammattikäyttöön
  • EN 1149–5  Suojavaatetus, sähköstaattiset ominaisuudet, materiaali- ja mallivaatimukset
  • EN ISO 11612  Kuumuudelta ja tulelta suojaava vaatetus
  • EN ISO 11611  Hitsauksessa ja vastaavissa töissä käytettävä suojavaatetus
  • EN 13034, tyyppi 6 Suojavaatetus nestemäisiä kemikaaleja vastaan
  • EN 343  Sateelta suojaava vaatetus
  • EN 342  Kylmältä suojaavat vaatekokonaisuudet ja vaatteet
  • IEC 61482-2:2009 Suojavaatetus valokaaren termisiä vaaroja vastaan

Varoitusvaatetusta koskeva standardi EN 471 on korvattu uudella standardilla EN ISO 20471, 30.9.2013 alkaen. Myynnissä ja käytössä voi olla sekä standardin EN 471 mukaisia, että uuden standardin EN ISO 20471 mukaisia varoitusvaatteita.

Esimerkki turvavaatteiden sertifioinnista (Erittäin näkyvä vaatetus EN ISO 20471)

    1. Kankaan sertifiointi: materiaalin toimittaja sertifioi kankaan, materiaalin on läpäistävä EN-standardi (kesto kuukausia). 
    2. Kontrastiväritesti: tehdään mikäli turvavaatteeseen halutaan tummaa väriä likaantuviin kohtiin, kuten syliin. Vaatteessa ei saa olla värisiirtymää. Tämä tuottaa ongelmia useissa materiaaleissa, jolloin vaatteesta täytyy tehdä yksivärinen, kuten keltainen. 
    3. Tuotteen suunnittelu: vaatteessa tulee olla tietty määrä heijastinta ja fluoresoivaa / high visibility -kangasta määrätyissä paikoissa. Esimerkiksi edessä ja takana heijastavaa kangasta tulee olla saman verran, joskin kymmenen prosentin ero sallitaan. Kaikissa tuotteissa määreitä ei ole mahdollista toteuttaa, jonka takia esimerkiksi kolmannen luokan housuja ei ole mahdollista valmistaa. Heijastavan materiaalin tulee olla sertifioitu ja se tulee asetella määrätyllä tavalla (esimerkiksi kiertää vartalon ympäri, niin että vain viiden senttimetrin katko on sallittu). 
    4. Vaatteen sertifiointi: vaatteen tyyppitarkastaa ja sertifikaatin myöntää SGS Fimko Ltd, ilmoitettu laitos nro 0598 (kesto kuukausia).
    5. Tuotanto 

Erittäin näkyvän vaatetuksen standardissa on kolme luokkaa, joista ylintä eli kolmatta käytetään muun muassa liikenteenohjauksessa. Kakkosluokka on yleisin vaadittu luokka. Joillain työmailla vaaditaan, että näkyvyys on suunniteltu vaatteen yläosaan. Dimexin vaatteiden yläosissa on yleensä kakkosluokan näkyvyys ja alaosissa ykkösluokan, joka tekee asuista näkyvyydeltään kolmosluokkaa. 

Sertifikaateilla ilmoitetaan maksimimäärä pesukertoja, joiden jälkeen tuote säilyttää testatusti ominaisuutensa. Tuotteen käytössä tulee kuitenkin säilyttää maalaisjärki. Mikäli heijastava pinta on likaantunut pysyvästi, tuote ei ole sertifikaatin mukainen, vaikka pesukertoja olisikin jäljellä. 

Kuumansuojavaatestandardi (EN ISO 11611, EN ISO 11612) eli palosuoja 

Palosuojaus tekee kankaasta itsestään sammuvan, jolloin kangas tukahduttaa kipinän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että materiaali olisi täysin palamaton. Myös palosuojattuun kankaaseen voi tulla reikiä tai värjäytymiä. 

Palosuojaus voidaan toteuttaa kolmella tavalla: jälkikäsittelyllä, kankaan uittamisella tai inherent-tekniikalla. Jälkikäsittelyssä viimeistellään kemiallisesti esimerkiksi ruiskuttamalla palosuojausnestettä. Jälkikäsitellyssä vaatteessa palosuojaus kestää heikoiten ja sen voi pestä pois. Siksi Dimexin vaatteissa käytetään kankaan uittamista sekä inherent-tekniikkaa, jossa suojaus on kuidussa ”luonnostaan”. Näillä tekniikoilla käsitellyistä vaatteista palosuojausta ei voi pestä pois.

Tiedostot