SERTIFIKAATIT

Sertifioidut vaatteet ovat monissa työtehtävissä välttämättömiä, sillä niiden suoja- ja näkyvyysominaisuudet turvaavat käyttäjien terveyttä ja henkeä. Siksi sertifioidut vaatteet läpikäyvät monipolvisen prosessin, jossa materiaalien tulee läpäistä tiukat laatuvaatimukset. 

Lisätietoa vaatteidemme standardeista saa myynnistämme.

Design from Finland logo

Tuotteemme täyttävät seuraavat turva- ja laatustandardit, joista vaatteille on myönnetty sertifikaatit:

  • EN ISO 13688 – Suojavaatteiden yleiset vaatimukset
  • EN 20471 – Näkyvä varoitusvaatetus ammattikäyttöön
  • EN 1149–5 – Suojavaatetus, sähköstaattiset ominaisuudet, materiaali- ja mallivaatimukset
  • EN ISO 11612 – Kuumuudelta ja tulelta suojaava vaatetus
  • EN ISO 11611 – Hitsauksessa ja vastaavissa töissä käytettävä suojavaatetus
  • EN 13034, tyyppi 6 – Suojavaatetus nestemäisiä kemikaaleja vastaan
  • EN 343 – Sateelta suojaava vaatetus
  • EN 342 – Kylmältä suojaavat vaatekokonaisuudet ja vaatteet
  • IEC 61482-2 – Suojavaatetus valokaaren termisiä vaaroja vastaan

Esimerkki turvavaatteiden sertifioinnista (Erittäin näkyvä vaatetus EN ISO 20471)

1. Kankaan sertifiointi:
Materiaalin toimittaja sertifioi kankaan, materiaalin on läpäistävä EN-standardi (kesto kuukausia).

2. Kontrastiväritesti:
Tehdään mikäli turvavaatteeseen halutaan tummaa väriä likaantuviin kohtiin, kuten syliin. Vaatteessa ei saa olla värisiirtymää. Tämä tuottaa ongelmia useissa materiaaleissa, jolloin vaatteesta täytyy tehdä yksivärinen, kuten keltainen.

3. Tuotteen suunnittelu:
Vaatteessa tulee olla tietty määrä heijastinta ja fluoresoivaa / high visibility -kangasta määrätyissä paikoissa. Esimerkiksi edessä ja takana heijastavaa kangasta tulee olla saman verran, joskin kymmenen prosentin ero sallitaan. Kaikissa tuotteissa määreitä ei ole mahdollista toteuttaa, jonka takia esimerkiksi kolmannen luokan housuja ei ole mahdollista valmistaa. Heijastavan materiaalin tulee olla sertifioitu ja se tulee asetella määrätyllä tavalla (esimerkiksi kiertää vartalon ympäri, niin että vain viiden senttimetrin katko on sallittu).

4. Vaatteen sertifiointi:
Vaatteen tyyppitarkastaa ja sertifikaatin myöntää SGS Fimko Ltd, ilmoitettu laitos nro 0598 (kesto kuukausia).

5. Tuotanto

Erittäin näkyvän vaatetuksen standardissa on kolme luokkaa, joista ylintä eli kolmatta käytetään muun muassa liikenteenohjauksessa. Kakkosluokka on yleisin vaadittu luokka. Joillain työmailla vaaditaan, että näkyvyys on suunniteltu vaatteen yläosaan. Dimexin vaatteiden yläosissa on yleensä kakkosluokan näkyvyys ja alaosissa ykkösluokan, joka tekee asuista näkyvyydeltään kolmosluokkaa.

Sertifikaateilla ilmoitetaan maksimimäärä pesukertoja, joiden jälkeen tuote säilyttää testatusti ominaisuutensa. Tuotteen käytössä tulee kuitenkin säilyttää maalaisjärki. Mikäli heijastava pinta on likaantunut pysyvästi, tuote ei ole sertifikaatin mukainen, vaikka pesukertoja olisikin jäljellä.

Design from Finland logo

KUUMANSUOJAVAATESTANDARDI (EN ISO 11611, EN ISO 11612) ELI PALOSUOJA

Palosuojaus tekee kankaasta itsestään sammuvan, jolloin kangas tukahduttaa kipinän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että materiaali olisi täysin palamaton. Myös palosuojattuun kankaaseen voi tulla reikiä tai värjäytymiä.

Palosuojaus voidaan toteuttaa kolmella tavalla: jälkikäsittelyllä, kankaan imeyttämisellä tai inherent-tekniikalla. Jälkikäsittelyssä viimeistellään kemiallisesti esimerkiksi ruiskuttamalla palosuojausnestettä. Jälkikäsitellyssä vaatteessa palosuojaus kestää heikoiten ja sen voi pestä pois. Siksi Dimexin vaatteissa käytetään kankaan imeyttämistä sekä inherent-tekniikkaa, jossa suojaus on kuidussa ”luonnostaan”. Näillä tekniikoilla käsitellyistä vaatteista palosuojausta ei voi pestä pois.

Tiedostot