Yritys hyvä -10

[three_fourths]Oma ura yrittäjänä on vielä aika lyhyt. Kohta 6 vuotta takana. Urani yrittäjäperheessä on ollut pidempi, noin oma elinikä. Vielä on monta asiaa oppimatta, mutta yksi asia on jo kirkas. Tähän uravalintaan liittyy suuria tunteita joka suuntaan. Suhtautuminen omaan yritykseen on vähän samantyylinen kuin omaan lapseen. Kriittinen palaute tulee otettua aina ensin henkilökohtaisesti, ennen kuin pystyy käsittelemään asiaa edes jollain tasolla analyyttisesti. Positiivinen palaute taas lämmittää mukavasti sydäntä ja vetää naamaan virneeseen ihan väkisin.

Tässä blogissa ajattelin kertoa siitä mikä on yksi minun yrittäjyyden suurimmista virnistelyn aiheista. Olen onnekas, ettei minun tarvitse yrittää yksin. Siskoni Tuiren kanssa päätimme heti alussa, että tähän hommaan lähdetään yhdessä. Monesti kuulee, että yrittäjänä jää usein yksin. Tottahan se on, mutta niin ei ole pakko olla.

Heikolla hetkellä on hyvä soittaa ja oikein kunnolla vaahdota ärsytystä aiheuttava asia systeemistä ulos. Vaahtoamisen aikana on tärkeää sortua suoltamaan ulos kaikki epäoikeudenmukaisuudet ja typeryydet mitkä mieleen tulee. Tässä on tärkeää, että vastapeluri on koko ajan samaa mieltä ja kauhistelee mukana, millaisen vääryyden kohteeksi kumppani on joutunut. Huom! Ei saa koskaan antaa eriävää mielipidettä, vaikka olisikin sitä mieltä. Idea on se, että kun tunnetila on normaali vaahtoamisen jälkeen, soittaja huomaa itse olleensa väärässä ja pystyy jatkamaan järkevästi eteenpäin.

Yrittämistä ei saa ottaa liian vakavasti. Paras tapa aloittaa aamu on aukaista skype ja keskittyä kaikkeen epäolennaiseen hetken ajan. Tuiren kanssa on hyvä kisailla nokkeluudessa. Se pirulainen selättää minut siinä, mutta kyllä minä tästä vielä nousen. Huom! Nyt seuraa jotain tärkeää. Älä naura ääneen yksin omassa huoneessa. Saatat vaikuttaa hiukan seonneelta.

Kun yrittäjäkumppaniin luottaa, on helppo tehdä yhdessä myös töitä. Me ei olla läheskään aina samaa mieltä asioista. Mutta sen olemme kyllä toisillemme luvanneet, että täytyy kuunnella ja antaa eriävälle mielipiteelle mahdollisuus. On myös kunnioitettava toisen vastuualueita. Pystyttävä alistumaan siihen, että Tuire esimerkiksi vastaa tuotekehityksestä ja sanoo siinä viimeisen sanan. Huom! Jos yrittäjäkumppanisi on oma pienempi sisar, on parempi aloittaa Mindfullness harjoittelu samoin tein. Se on lähtökohtaisesti väärin, että pikkusisko saa määrätä.

Tottahan se on, että tässä yrityksessä on mahtavat neljä yrittäjää! Mutta niistä kahdesta muuta, minulla ei ole näin hyvää kaveriselfietä. 🙂

-Riitta Krogerus

Ps. Kiitos Tuire kirjoituksen aiheesta.[/three_fourths]

1923709_20305370692_9562_n