Perjantai ja 13. päivä. (On tänään)

Aamukahvit meni väärään kurkkuun kun huomasin päivämäärän.

Koko viidenkymmenen kilometrin automatka työpaikalle meni pohtiessa ja pelätessä mitähän tänään tapahtuu. Siinä samassa tuli sitten kerättyä perään pitkä jono muita autoilijoita kun köröttelin turvallisesti ja onnettomuutta vältellen kahdeksaa kymppiä. Oli nimittäin vaihtuneet jo kesärajoitukset.

Onko se tosiaan epäonnen päivä?

Joidenkin tutkimusten mukaan se on turvallisempi, kun muut perjantait. Kolareita ja onnettomuuksia raportoidaan vähemmän kun tavallisena perjantaina. Tosin taas autovarkauksia raportoidaan silloin enemmän. Kannattaa siis körötellä tientukkona. Harvoin sitä autoa on suoraan ajosta varastettu.

Olipa niin tai näin niin monet sitä päivämäärää pelkäävät. Itsekin se tulee näköjään aina huomioitua.

Valmistautumisen grande epäonneen voi aloittaa viimeistään silloin kun kuukauden ensimmäinen päivä on sunnuntai. Silloin nimittäin perjantai on 13. päivä. Joka vuosi epäonnen päivä saapuu ainakin kerran ja enimmillään niin voi sattua kolme kertaa.

Todennäköisesti aika moni suomalainen mies (ja nainenkin) muistaa kuitenkin viimeksi kohdalle sattuneen perjantain ja 13. päivän aivan muusta kuin epäonnesta. Kun se viimeksi osui kohdalle 13.5.2011, lanseerattiin Suomalaisille aivan uusi käsite;

ILMAVEIVI!

Granlundilla oli kaikki mahdollisuudet epäonnistua huikeassa yrityksessään päivämäärää myöten mutta niin vain edettiin finaaliin saakka tunnetuin seurauksin.

Tämä epäonnen päivämäärä on aikoinaan syntynyt kahden taikauskoisen käsityksen yhdistymisestä: perjantai on huonon onnen päivä ja 13 on huonon onnen numero.

Voidaanko tästä nyt vetää sellainen johtopäätös, että kaikki muut loput vuoden 362 – 364 päivää ovatkin onnen päiviä?

Toivotaan sitä ainakin kovasti, ihan Suomen MM – joukkueen menestyksen takia.

Pitäähän tähänkin yksi poikkeus olla. Ranskalaiset. Ranskassa kyseistä päivää ei pidetä huonon onnenpäivänä ja se on kyllä ihan sama. Ne ei tiedä ilmaveivistä mitään ja aurinkokuningaskin tuo niille muuta mieleen kuin  Aurinkokuningas Tamminen meille Suomalaisille.

Tätä kirjoitellessa tulikin mieleen sanonta: ’ Onni onnettomuudessa.’

Mitähän tässä enää uskoisi? Sulkeudun pohtimaan tätä asiaa turvatakkiin pukeutuneena ja sinivalkoisen loppulausunnon annan Suomen voitettua MM –kultaa.

Torilla tavataan.

-Petteri Tirkkonen-