Mitä kuuluu Viroon?

Olemme olleet läsnä Virossa vuodesta 1992. Meillä on tytäryhtiö Raplassa: As Katimex. Lisäksi meillä on yhteityökumppaneita Itä-Virossa. Kokemusta on kertynyt virolaisista ja myös Viron venäläisistä, niin on myös heillä meistä.
Olemme virolaisten kanssa veljeskansoja ja sen huomaa. Meillä on hyvin paljon yhteistä. Elimme välillä ”hieman eri maailmoissa” 50-vuotta ja tietenkin tämä vaikuttaa edelleen molempiin kansoihin. Olemme Viron itsenäistyttyä vuodesta -91 alkaen tutustuneet uudelleen toisiimme. Alamme jo oppimaan puolin sekä toisin. Taantumassa löydämme ehkä vielä paremmin toisemme? Yhteistoiminnan merkitys kasvaa? Tarvitsemme enemmän toisiamme?

Itä-Virossa meillä on nykyään erittäin hyviä yhteistyökumppaneita. Meillä on toimivat suhteet siellä oleviin ihmisiin. He ovat pääsääntöisesti Viron venäläisiä. On ollut suoraviivaisempaa toimia heidän kanssa kuin Venäjällä venäläisten kanssa.

Virossa nousi palkat ja kustannukset hyvin voimakkaasti koko 2000-luvun. Samaan aikaan tuottavuus ei kuitenkaan kasvanut samaa tahtia. Huipentuma oli eduskuntavaalit Virossa syksyllä 2007. Keskustelun yksi aihe oli: kuinka nopeasti Viro ohittaa Suomen palkkojen suhteen. Puhuttiin muutamasta vuodesta. Siinä oli virolaisilta unohtunut Kekkosen maininta: pitää olla malttia vaurastumiseen. Toisaalta on se meiltäkin unohtunut aina välillä, oikeastaan aika useasti. On tietenkin totta, että virolaiset voivat ohittaa meidät elintasossa. Harvoin se tapahtuu muutamassa vuodessa. Ei tälläkään kertaa.

Kesällä 2007 ensimmäisen kerran minulta kysyttiin Virossa: Mitä se lama oikein merkitsee? Oli jo semmoinen tunnelma siellä, että välillä voi mennä huonomminkin. Vastasin, että tulot ja menot pitää sopeuttaa ja myyntityötä pitää tehdä entistä enemmän. Silloin ei tosiaan ollut hajuakaan mihin tässä pitää sopeutua ja kuinka paljon enemmän myyntityötä tarvitaan.

Olemme tytäryhtiössä joutuneet muuttaamaan toimintatapoja suuresti. Toimihenkilöiden määrää olemme pienentäneet merkittävästi. Ihmisten toiminta Katimexilla on suoraviivaistunut huomattavasti. Tuottavuus on noussut merkittävästi. Uskon, että toiminnan tehostuessa sillä yrityksellä on tulevaisuutta. On paljon luottavaisempi olo kuin 2006 vuoden syksyllä aloittaessamme toiminnan tehostamisen siellä. Silloin tytäryhtiömme oli huonossa hapessa. Nyt se hengittää puhtain keuhkoin.

Viron kansantaloudessa ja virolaisilla oli pitkä nousiputki. Pysähdys ja sopeutuminen laskevaan talouteen on ollut jyrkkä ja vaikea. Vaikeampi kuin meillä. Markkinatalous on näyttänyt huonot puolensa. Yhteiskunnan tukiverkko on heikompi kuin meillä, mutta virolaiset ovat selviytyjiä. Katimexin ihmiset Raplassa näyttävät esimerkkiä. Tämä innostaa minua.

Virolaiset pitävät meitä hitaina päätöksenteossa. Ruotsalaiset pitävät meitä nopeina. Olenkin aina miettinyt, että miten tapahtuu päätöksenteko virolaisten ja ruotsalaisten kesken? Ainakin lainaa ruotsalaispankit antoivat nopeasti virolaisille. Eli neuvottelut onnistuivat.

Viroon ja virolaisiin uskon vakaasti.Niin myös Suomeen ja suomalaisiin. Myös vaatetusteollisuudelle Viro voi olla yhtenä toimintaympäristönä pitkään. On tärkeä kasvattaa virolaisten ja suomalaisten välistä luottamusta. Sitä haluan tehdä jatkossakin.

Muutaman viikon kuluttua nostetaan ajattelu uudelle tasolle.

Jukka Krogerus

PS. Kiitoksia palautteesta. Toivon palautetta lisää: jukka.krogerus@dimex.fi