Kun tuli ymmärrys, että jotain tarttis tehdä

Tervehdys Leppävirralta ja tervetuloa Dimexin blogiin. Halusimme alkaa kertoa asioista täältä päin katsottuna ja kukapa muu ensimmäiseksi vaikka heikoille jäille kuin toimitusjohtaja.

Olen yrittäjänä kokenut nyt kaksi lamaa; nykyisen sekä 90-luvun alussa alkaneen. Silloin tilanne tuli hiipien. Meni jonkin aikaa ennen kuin todella ymmärsimme, mitä on tapahtumassa. Tämän päivän laskusuhdanteesta ei voi puhua hiiviskelynä. Jopa ymmärrys tuli nopeammin.

Mutta palataan tuohon 90-luvun alkuun.

Ensimmäiset laman merkit näkyivät vuonna 1991, kun myyntimme alkoi pienentyä. Ompelutyötä oli siirtynyt pois Suomesta jo 70- ja varsinkin 80-luvulla, mutta kustannusrakenteen sekä toisaalta kasvaneen tarjonnan vuoksi siirtyminen alkoi nopeasti kiihtyä 90-luvun alussa. Itsekin löysimme tuolloin yhteistyökumppanin Eestistä. Tämä kuvio toimii vieläkin.

Myyntimme oli 90-luvun alussa mijoona euroa ja meitä dimexiläisiä oli noin 20, muun muassa oma ompeluryhmämme. Teetimme ompelutöitä lisäksi alihankkijoilla muualla Suomessa. Myynnin heikentyessä tuli ymmärrys, että jotain tarttis tehdä. Ensin lisäsimme myyntisuoritteiden määrää. Sen jälkeen sanoimme irti alihankintasopimuksia. Sitten leikkasimme kuluja Leppävirralla, mm. lopetimme yrittäjien vapaaehtoisen vakuutuksen sekä keskeytimme puoleksi vuodeksi palkanmaksun yrittäjäomistajille. Näistä toimenpiteistä huolimatta jouduimme lopulta irtisanomaan kolme työntekijää.
Irtisanominen tuntui pahalta ja oli todella ahdistavaa. Omien etuuksien leikkaaminen oli kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin muitten. Edellistä lamaa kuvaa hyvin joulunaikaan 1992 käyty keskustelu meillä kotona. Joku totesi juhlan teemaan liittyen, että Jeesus tulee jossain vaiheessa takaisin. Nuorempi, 9-vuotias Tuire-tyttäremme totesi; ”toivottavasti ei ainakaan nyt, kun on tuo lamakin”.

Mitäpä tuohon vastaamaan.

Seuraavassa blogissa siirrymme enemmän nykypäivään. Hyvää maaliskuuta toivottaen

Jukka Krogerus

Toimitusjohtaja
PS
Niin ja kun siltä tuntuu, otathan yhteyttä:

jukka.krogerus@dimex.fi