Keep it simple, Stupid!

Hektisen työpäivän jälkeen on helppo löytää tekosyitä jäädä kotiin. Nälkä, väsyttää, on kylmä, vettä sataa tai tuulee. Kaikki nämä tunsin raahatessani ostoskassia parkkipaikalta kotiovelle. Rentous odottaisi lenkkipolulla. Vaatii päättäväisyyttä, kenties sitä kuuluisaa asennetta, punnertaa tunteidensa yli itsensä liikkeelle. Kuinkas ollakaan pakotin tossut jalkaan ja tossua toisen eteen. Voi sitä energiaa, mikä kumpuaa mielestä lenkin jälkeen ja itsensä voittanutta fiilistä, kun selätin tekosyyt. Vaihtoehto olisi ollut jäädä kotiin – kotihiireksi. Miksi tuolla sanalla kotihiiri on jotenkin negatiivinen kaiku? Viihdynhän keittiössä kokeillen ja keksien uusi reseptejä. Kutoen villasukkia kurkistellen kiikkutuolista taustalla pyörivää Leijonan luolaa eriskummallisine liikeideoineen tai MasterChefin kilpailijoita haasteissa.

 

Vaikka kutimet pysyvät peukalon ja etusormen välissä, kirja on äärimmäisen vaikea saada jäämään seitsemää sivua kauemmin hyppysiini. Toimitusjohtajamme Jukka ehdotti eräänä perjantaiaamuna kaikille luettavaksi Who Moved My Cheese kirjaa. Arvatkaapa, kuinka innoissani olin? En yhtään. En pidä lukemisesta – ainakaan kirjojen lukemisesta. Artikkelit ovat asia erikseen. Kun kuulin, että tuon kirjan lukee alle tunnissa, toivoni heräsi. Luin 94 sivua kokematta seitsemännen sivun tuskaa ja katsomatta ylipäätään sivunumeroita.

 

Kirja kertoo sadunomaisesti 4 hahmon kautta, 2 hiiren ja 2 pikkuihmisen, tavoista käsitellä muutoksia. Ihmisten turvallisuuden tunne ja pelot estävät ihmisiä toimimasta uusissa tilanteissa. Hiiret vaistoavat ja toimivat muutoksessa. Hiirien yksinkertainen toiminta on tavoiteltavaa, ihmistä hidastavat pelkojen lisäksi monimutkainen ajattelu. Taloussanomat arvosteli aikoinaan teoksen yksinkertaiseksi. Epäonnistuneen, mutta kuitenkin onnistuneen. Eivät kummoiseksi teokseksi. Tarkoittivatko kohderyhmässään? Saattaa toimia perusamerikkalaisille. Mielestäni teos toimii myös tälläiselle lukutoukattomalle tyypille. Tunnistan itseäni kaikissa 4 hahmossa. Jokin hahmo on hallitsevin eri tilanteissa, joita kohtaan töissä tai vapaa-aikana.

 

Yksinkertaisuudesta mieleeni tulee KISS-ajatusmalli, jossa pyritään yksinkertaisuuteen. Keep it simple, Stupid! Jotta tämä ei kuulostaisi liian helpolta, jo Albert Einstein oli sisällä ajatusmallissa ajatuksellaan Everything should be made as simple as possible, but no simpler. (Kaikesta pitäisi tehdä mahdollisimman yksinkertaista, mutta ei yksinkertaisempaa.) Nyt lopetan tämän monimutkaiseksi muuttuvan pohdinnan.

 

Tästä kaikesta innostuneena työpäivän jälkeen suuntaan lenkille hymyssä suin hiirenä etsimään uusia polkuja, samaa rataa turhia tamppaamatta. Toisen työpäivän jälkeen tartun uudella asenteella 334-sivuiseen teokseen Julia Cameron: Tie luovuuteen – henkinen polku syvempään luovuuteen.

 

Heli Inkeroinen

tuotesuunnittelija