Design from Dimex

Olen ollut tekemässä Dimexin tuotekehitystä peräti 17 vuotta. Hyppy vuodesta 2001 vuoteen 2018 on ollut huima. Vuonna 2001 kuvastossamme oli vain 40 eri tuotetta, tänä vuonna jo 135. Dimex on ollut aina oman tiensä kulkija työvaatesuunnittelussa. Olemme tehneet vaatteita suomalaisille miehille ja nyt olemme laajentaneet myös naisten ja lasten malleihin. Hyvännäköisiä työvaatteita käytetään nykyisin paljon myös vapaa-ajalla.

Aina ei päde sanonta, että kaikki oli paremmin ennen. Vaatteet valmistettiin aiemmin pääsääntöisesti ”enstex”-kankaasta, joka on sekoitekangas polyesteriä ja puuvillaa. Toki tuo samainen kankaan koostumus toimii edelleenkin hyvin; on pestävä ja kestävä.

Työvaate ei ole enää pelkkä sininen yksinkertainen puuvillahaalari. Jokainen yksityiskohta mietitään tarkkaan ja materiaalivaihtoehtoja on paljon. Ammattitaitoa tarvitaan suunnittelemaan toimiva, hyvännäköinen ja myyvä tuote.

Tänä päivänä materiaalit ovat kehittyneet ja valikoima on laaja. Työvaatteilta vaaditaan melkein samanlaista käyttömukavuutta kuin juoksutrikoilta. Suunnittelussa onkin huomioitava eri käyttäjäryhmät ja heidän erityistarpeensa. Aiemmin olimme keskittyneet enemmän kuljettajiin, mutta tänä päivänä Dimexin asuja käytetään kaikenlaisilla työmailla rakentamisesta raivaamiseen ja rahtaamiseen, tehdashalleista metsiin ja satamiin. Käyttäjiltä saadaan parhaat vinkit ja ideat mitä pitäisi muuttaa ja mikä toimisi paremmin.

Työvaatteiden suunnittelu on monipuolista, ei pelkästään vaatteiden piirtämistä. Suunnittelija etsii uusia materiaaleja, miettii yksityiskohtien rakenteet ja laskee valmistukseen tarvittavat minuutit; ideasta todelliseen tuotteeseen. Mallimestarit ja malliompelijat palauttavat suunnittelijan nopeasti maan pinnalle, jos lähtee leijumaan suunnitelmissa liian korkealle ja toteuttamiskelvottomiin ratkaisuihin. Suunnittelijan pitää olla luova, mutta samalla on pidettävä mielessä tuotantokustannukset. Pitää löytää kultainen keskitie, jossa tuote on hyvännäköinen, mukava käyttää ja helppo valmistaa.

Omat haasteensa suunnittelutyöhön tuovat myös standardit, joita sovelletaan esimerkiksi näkyvissä vaatteissa. Suunnittelun haastavuus on saada tuotteesta määräykset täyttävä, mutta kuitenkin oman yrityksen näköinen asu.
Suunnittelussa ei kahta samanlaista päivää ole, saat haastaa itsesi jokaisena päivänä. Et ole myöskään koskaan valmis. Siinä on tuotesuunnittelun suola, taivas vain on rajana. Välillä voi leijua.

Jaana Voutilainen
tiimipäällikkö, tuotekehitys